glitter-graphics.com

Follower Cik Puan Stoberi

Sunday, December 12, 2010

ReSePi BaRu :: LeMpEnG PaYYaN

Mesti korang dah ketandusan idea nak brekfes tiap2 pagi kan??? lagi2 cuti hujung minggu...camtu gak macam Yan...asik2 nak beli jerrr..asik2 karipap, roti canai, seri muka, donut, kuih talam....abis2 buat pon cucur udang, bihun goreng, mee goreng & bla..bla..bla...Tapi pagi ni Yan dapat idea nak wat menu sarapan pagi yang berkhasiat..eceh2..ye ker???

Yan suke sangat makan pai buah2an......tapi tak penah buat sebab tak reti...jadi pagi ni terpanggil Yan nak wat sendiri lempeng + pai buah....Yan main belasah jer...mudah jerr...mase yang diambil nak buat menu ni tak sampai setengah jam...tu pon kalau korang tekun 100% la...Ok...jom kite same2 tengok....


makan buah-buahan memang baik untuk kesihatan kita...hehehe

Bahan2 nak wat Lempeng Payyan ni senang jer...

1. Buah epal (buang kulit dulu & potong dadu jer...)

2. Buah mempelam @ mangga @ pauh yang masak...(potong dadu gak)...korang leh tambah mcm2 jenis buah...yan gune 2 buah ni je..sebab tu je yang ade...hehehe


kalau korang nak berkaler2, leh letak kismis ke, 
kekacang pon leh gak...macam buah2han kat atas tu...berwarna-warni...suke hati..ikut citarasa & kemampuan korang la ek..??..hehehe..

3.  Mentega @ merjerin sedikit tuk tumis bahan2 di atas....minyak masak tak sesuai la..tak berape sedap kot...tapi kalau korang nak cube gak..terpulang....

4. Kayu manis...setengah orang gune serbuk kayu manis...tapi Yan, malas nak tumbuk...so, main belasah jer....

5.  Gula pasir...lebih kurang 3 sudu besar..ikut kemanisan yang korang suke yer.....korang leh wat gula hangus dulu...tu pon kalau korang terlebih rajin la..

6.  Susu cair...lebih kurang 5 sudu besar...untuk melemakkan inti pai ni...dah juga memekatkan inti...

7.  Kepingan Lempeng ...korang tau kan nak bancuh lempeng?? so, tak yah Yan nak ajar k...tapi kalau nak lagi sedap...lebihan susu cair tadi tu tuang je dengan adunan tepung + sedikit garam + air....senang jer....


ni bancuhan yang dah siap...tinggal nak leperkan dalam tefal  je...


ni lempeng yang dah siap...kalau korang ni jenis yang penyabar + terror...korang leh wat nipis2 sikit....baru ummpphhh!!!!...


ok...kite tengok plak cara nak masak inti pai tu...

1. Panaskan mentega atas tefal atau kuali anda.....pastu terus campak segala buah2 yang dah dipotong dadu tu.....kacau sampai sebati.....pastu campak kayu manis...gula pasir @ gula hangus...tuang susu cair....kacau2 sampai pekat.....


korang nampak tak kayu manis Yan tu....main letak jerr...malas nak tumbuk2...

2. Pastu..............siappppp!!!!!!!!


Payyan siap!!!....sebab Yan gune 2 jenis buah je...
so, kaler pon dekat2 same je..kalu korang tambah lain2 
jenis buah mesti lagi cantik dari yang ini...hehehe...kismis hitam  pon leh letak gak...

3. Pastu..............korang letak Payyan ni atas lempeng tu...pastu gulung jerrr...senang je kan???



*


*


*




Tadddaaa!!!!...siap Lempeng Payyan untuk dimakan...!!!

Pai + Yan = PAYYAN......hehehe..

Ok, selamat mencuba..!!!!




** Tenkiu kat pembantu Yan...Fadhil yang tolong buatkan lempeng....hehehe..kejap kecik...kejap besar..kejap nipis...kejap tebal...kejap hangittttt!!!...



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...