glitter-graphics.com

Follower Cik Puan Stoberi

Thursday, December 9, 2010

ReSePi SuP aYaM aLa uCu LiJaH...

Petang ni Yan nak update menu yg Yan masak tengahari tadi...Sup Ayam ala Ucu Lijah....menu biasa je...xde pelik mane pon....korang2 pon dah teror pon wat..pejam mate pon tau dah resepi tu...tapi bagi Yan ini 1st time Yan masak menu SUP AYAM ALA UCU LIJAH...tau x knapa??? sebab sblm ni Yan masak sup ayam stail Yan je...kali ade stail UCU LIJAH....Ucu Lijah ni makcik Yan...2 minggu lepas Yan g rumah dia kat Kg. Parit 5 Sekinchan...dia masak sup x macam Yan masak...cara dia lain sgt2...tapi rasa sup ayam dia.....mabelllessss...siap tambah 3 kali tu....mmg x tau malu!!!

ok...xnak ckap byak....kite g tengok resepi n cara masak menu ni....

bahan-bahan yang perlu ada:

pastikan dh disembelih dan dicuci...(gambar carian di google jer)

ayam 
(ptong kecik2 bru sedap..lg2 tang tulang2..!!!)

x sempat amik gambar sendiri... (gambar carian di google jer)

bawang merah, bawang putih, halia
(hiris halus2, baru nmpak seni wanita...hehehe)

(gambar carian di google jer)

ketumbar, jintan manis, jintan putih, lada hitam
(tumbuk smpai hancur...stengah sudu camca stiap jenis tu tuk stgah ekor ayam ye..)

sama gak....(gambar carian di google jer)

bunga lawang, biji pelaga & kayu manis

mak aiii...besonyerr...camne nk mkan???(gambar carian di google jer)

kentang
(potong agak2 ye...xkan nk masukkan sbijik2...hehehe)

arini Yan terlebih rajin sikit...so, yg ni Yan buat sendiri....

bawang kering
(buat sendiri lg sedap...)

ni pon google gak....hehehe

daun sup
(dah namenye sup...mestilah ade daun sup!!!)

cara-cara membuatnye:

Langkah 1 : mule2 masak ayam atas dapur...sampai empuk...jgn lupe letak air la..agak2 ye...kate nak masak sup....jangan lupe masukkan kentang bile ayam dh empuk...

lebih kurang mcmnilah rupanye...mmg ni pon yan msak td...tgah mendidih...

Langkah 2 : dgn minyak masak yg panas, tumis bawang merah sampai jd bawang kering...jgn smpai ireng sudah la...korang tau x ireng tu ape??? ireng tu = hitam = hangus...
dah masak asingkan....biar minyak tu dalam kuali jerr...

Langkah 3 : dgn berbaki minyak dlm kuali tu, masukkan bunga lawang, kayu manis, & pelaga sampai naik bau....pastu masukkan bawang merah, bawang putih & halia yang dah dihiris2 tu...smpai kekuningan sikit...pastu masukkan ketumbar, jintan putih, jintan manis dan lada hitam yang dah tumbuk halus tadi....kacau2 sekejap je jgn sampai hangus....



Langkah 4 : tuang semua bahan2 yang dah ditumis dalam kuali tu ke periuk yg ade ayam & kentang tu...kacau2 sebati, masukkan garam sesuka hati...ikut citarasa korang la ek...pastu campakkan daun sup n bawang goreng....matikan api...siapppp!!!!


 Tadaaaaa!!!!!....ini dia SUP AYAM ALA UCU LIJAH...!!!!!

ok...Selamat mencuba!!!!



** suke tengok mak yan makan nasi abis hari ni...hehehe












2 comments:

  1. sedapnyer ucu....fadil dapat makan sikit je tadi..abis sudahhhh....

    ReplyDelete
  2. xpe...lain hari boleh masak lg....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...